ממלחמה לשלום
יש לי חלום – שלום
בעולם הרגיל של המחשבה מוכרחים הפרינציפים להיות סותרים זה את זה, ודווקא מסתירתם יבוא הבניין הרצוי. הסתירה מביאה לידי הכרעה. וההכרעה מביאה לידי ריכוש
[רכישה] של אוצרות מקובצים מ-עברים. והחיים הרוחניים מתברכים בעושר גדול. יש אמנם עולם עליון ברומה של המחשבה, ששם כבר השלום מושקף, ודווקא מתוך ברכת השלום, מתוך השקט והנחת, מתוך השלוה והנועם, הכל מתברך ומתאדר. כשאנו עומדים בגי חזיון עליון זה, הננו סוקרים את הפרינציפים בשורשיהם, והננו רואים את אורח השלום שבהם, את הצד השווה בכל מילואו. (אורות הקודש ד’, עמוד תצו, ד)
עידן השלום
הראי”ה קוק ראה במהפכה המודרנית דרמה אוניברסלית שהביאה לידי ביטוי את ההתבגרות של האדם והביאה לשינויים חשובים ואף פרדיגמטיים, לטובה ולברכה, בכל תחומי החיים האנושיים. ברור היה לו שהיא לא הסתיימה והוא צפה התפתחויות ומהפכות נוספות. אחת המהפכות העיקריות שהוא זיהה כאפשרית וכהכרחית, ציפה לה ואף קרא לה, היא זו שתעביר אותנו מ‘עידן המלחמה’ (כל ההיסטוריה האנושית עד כה) אל ‘עידן השלום’. הראי”ה ראה בעיני רוחו עידן שלום כללי וכולל בכל המישורים – הפוליטי והצבאי, הפילוסופי והאידיאולוגי, התרבותי והדתי, הסוציולוגי והפסיכולוגי. במאמר אתייחס רק להופעת השלום בעם ישראל – בבית המדרש הארץ ישראלי.
המהפכה תתחיל בבית המדרש
מהפכת השלום העולמית, שתבוא לידי ביטוי בתחיית עם ישראל בארצו, ראשיתה תהיה בבית המדרש בו יאיר אור ‘תורת ארץ ישראל’. תלמידי חכמים של ארץ ישראל שילמדו ויחלקו בו, שיחדשו וייצרו בו, לא רק ירבו בתוכו ומתוכו שלום בעולם, אלא יעשו זאת בדרכי נועם ונתיבות שלום ולא עוד בדרכי מלחמה. הרוח הטובה הזו שתשרה בבית המדרש שהוא כדברי המשורר ‘בית היוצר לנשמת האומה’, תעצב נפשות טובות וישרות שתחיינה בשלום עם עצמן ותדענה לצמוח מתוך נתינת מקום לכל כוחותיהם וכישרונותיהם ולא מתוך מלחמה ומאבק פנימיים, ולא פחות מכך מתוך שיח של אהבה וכבוד עם הזולת. עבודת ה’ אף היא תתאפיין באהבה יותר מיראה, והגיבור ה’ישר’, יחליף את ה’כובש’. ככל שירבו אנשים ‘שלמים’ ו’שלומיים’ כאלה בחברה, תלך ברכת השלום ותהפוך לאווירה הכללית והמרחב הציבורי יתנהל בדרכי נעם ובנתיבות שלום ולא עוד בהתלהמות ואלימות. המחלוקות בין המחנות השונים תתנהלנה בלא טשטוש וטיוח, אך בשיח קשוב ואוהד, ענייני ומכבד, בעין טובה ורחישת טוב. ככל שתבשיל מהפכת השלום בעם ישראל ותיתן את פירותיה הטובים, היא עשויה להאיר גם את האופק האוניברסלי.
מצד אחד, זה נשמע דמיוני, שלא לומר הזוי, ונראה רחוק מהמצב היום כרחוק מזרח ממערב. מצד שני, כל כך פשוט שכך טוב ונכון יותר, וברור שזה הבסיס ההכרחי לכל בנין שאנו מבקשים לבנות.
נעם וחובלים, נוחים ומרורין
לימוד תורה נמשל למלחמה ומאבק, אך גם לחיזור ולמעשה אהבה. בית המדרש נמשל לשדה קרב אך גם לבית של אהבה. זהו ההבדל ביו התורה ותלמידי חכמים שבחו”ל לבין התורה ותלמידי חכמים שבארץ ישראל.
מאי דכתיב, וָאֶקַּח לִי שְׁנֵי מַקְלוֹת לְאַחַד קָרָאתִי נֹעַם וּלְאַחַד קָרָאתִי חֹבְלִים (זכריה יא ז)? נועם – אלו תלמידי חכמים שבארץ ישראל, שמנעימין זה לזה בהלכה. חובלים – אלו תלמידי חכמים שבבבל, שמחבלים זה לזה בהלכה. וַיֹּאמֶר אֵלֶּה שְׁנֵי בְנֵי הַיִּצְהָר הָעֹמְדִים עַל אֲדוֹן כָּל הָאָרֶץ: (זכריה ד יד) וּשְׁנַיִם זֵיתִים עָלֶיהָ אֶחָד מִימִין הַגֻּלָּה וְאֶחָד עַל שְׂמֹאלָהּ: (זכריה ד ג), יצהר – אמר רבי יצחק: אלו תלמידי חכמים שבארץ ישראל, שנוחין זה לזה בהלכה כשמן זית, ושנים זיתים עליה – אלו תלמידי חכמים שבבבל שמרורין זה לזה בהלכה כזית. (סנהדרין כד/א)
אין זה מקרה שהראי”ה פתח במאמר חז”ל זה את ספרו הראשון בארץ ישראל בו גם חתם את הפתיחה.
ותלמידי חכמים שבארץ ישראל יראו בפועל, את החוק העליון הכללי, היוצא ממקור האחדות המוחלטת, שכל הכוחות גם המתנגדים זה לזה יולידו בהיפגשם כח אדיר וחדש חיובי, להועיל ולהטיב, אם רק ימצא לו כלי קיבול הגון, ובית הקיבול הנהו לפנינו מקום מעמד רגלינו, ארץ צבי וארץ חיים, “אך קרוב ליראיו ישעו לשכן כבוד כארצנו, חסד ואמת נפגשו, צדק ושלום נשקו, אמת מארץ תצמח, וצדק משמים נשקף, גם ד’ יתן הטוב, וארצנו תתן יבולה”, וזרע האמת והשלום יתן פריו הטוב והנעים, “לאחד קראתי נועם, אלו ת”ח שבארץ ישראל, שמנעימים זה לזה בהלכה”, והמשכילים יזהירו כזוהר הרקיע, ומצדיקי הרבים ככוכבים לעולם ועד. אמן. (אדר היקר, עמ’ יג, כ).
ארץ ישראל היא הבית של השלום. השלום הוא האמת המתלקטת מכל הדעות, השונות ואף המנוגדות. האמת שהיא השלום היא מפעלם של תלמידי חכמים שבארץ ישראל.
תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם
אמר רבי אלעזר אמר רבי חנינא: תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם שנאמר וכל בניך למודי ד’ ורב שלום בניך. אל תקרי ‘בניך’, אלא ‘בוניך’. (ברכות סד/א)
יש טועים שחושבים שהשלום העולמי לא יבנה כי אם על ידי צביון אחד בדעות ותכונות. אם כן כשרואים תלמידי חכמים חוקרים בחכמה ודעת תורה, ועל ידי המחקר מתרבים הצדדים והשיטות, חושבים שבזה הם גורמים למחלוקת והפך השלום. ובאמת אינו כן, כי השלום האמיתי אי אפשר שיבוא לעולם כי אם דווקא על ידי הערך של ריבוי השלום. הריבוי של השלום הוא שיתראו כל הצדדים וכל, השיטות שיש בחכמה, ויתבררו איך כולם יש להם מקום כל אחד לפי ערכו מקומו וענינו. ואדרבא, העניינים הנראים כמיותרים או כסותרים, כשמתגלה החכמה האמיתית לכל צדדיה יראו שרק על ידי קיבוץ כל החלקים וכל הפרטים, וכל הדעות הנראות שונות וכל המקצעות החלוקות, דווקא על ידם יראה אור האמת והצדק, ודעת ד’ יראתו ואהבתו, ואור תורת אמת. ע”כ ת”ח מרבים שלום בעולם, במה שהם מרחיבים, מבארים ומילדים דברי חכמה חדשים בפנים מפנים שונים, שיש בהם ריבוי וחילוק עניינים, בזה הם מרבים שלום, שנאמר “וכל בניך למודי ד'” [כי] כולם יכירו שכולם, גם ההפכים בדרכיהם ושיטותיהם כפי הנראה, המה כולם למודי ד’, בכל אחת מהנה, יש צד שיתגלה על ידה ידיעת ד’ ואור האמת. (הראי”ה קוק, עין איה, ברכות ב, פרק תשיעי שסא)
הראי”ה למד ממאמר חז”ל זה שהשלום יבוא מתוך ריבוי הדעות שלכולן ימצא מקום ויביא עימו את ‘אור האמת והצדק’. המחלוקת בבית המדרש היא זו המביאה לשלום בפרישתה את כל הפרספקטיבות ובכינוס כל האופקים והדעות. מתוך תובנה זו אפשר להעלות את שנאת החינם אל שורשה – אהבת האמת והשלום בדרכי נעם ונתיבות שלום.
משנאת חינם לאהבת חינם
מִדַּת שִׂנְאַת חִנָּם גַּם הִיא צְרִיכָה לְהִתְעַלּוֹת, לֹא תְּעַכֵּב אֶת הַתְּשׁוּבָה וְאֶת הַגְּאֻלָּה הַשְּׁלֵמָה מִכְּלָלוּת יִשְׂרָאֵל. צְרִיכִין לְפַתֵּחַ אוֹרוֹת גְּדוֹלִים לְהָבִין וּלְהַשְׂכִּיל, שֶׁגַּם מִפֵּרוּדֵי הַדֵּעוֹת יוֹצֵאת טוֹבָה כְּלָלִית. […] יֵשׁ שֶׁעַל-יְדֵי הַפֵּרוּדִים מִתְגַּוֵּן כָּל טוּב פְּרָטִי בְּגָוֶן מְיֻחָד, וְאֵין גָּוָן הַשָּׁרוּי בְּאַחֵר דּוֹחֵק אוֹתוֹ לְטַשְׁטֵשׁ אֶת צוּרָתוֹ, וּמִתּוֹךְ כָּךְ מִתְעַשֶּׁרֶת כְּנֶסֶת-יִשְׂרָאֵל בְּרִבּוּי אוֹרוֹת, וְהָרִבּוּי הַזֶּה עַצְמוֹ הוּא יִגְרם אֶת הַשָּׁלוֹם הַיּוֹתֵר גָּדוֹל וְיוֹתֵר פְּנִימִי. וּמִכָּל-מָקוֹם, צְרִיכִים לְהִשְׁתַּדֵּל הַרְבֵּה שֶׁיִּהְיֶה הַשָּׁלוֹם נִכָּר גַּם מִבַּחוּץ, וְסֻכַּת שָׁלוֹם פְּרוּשָׂה עַל כָּל יִשְׂרָאֵל, אֲבָל מַה שֶּׁיֵּשׁ מֵהַפֵּרוּדִים, וּבִפְרָט אוֹתָם הַפֵּרוּדִים שֶׁיֵּשׁ לָהֶם מָקוֹר נַפְשִׁי בִּנְטִיַּת אֱמוּנָה וּקְדֻשָּׁה, מֵהַכּל אוֹרוֹת עֶלְיוֹנִים יִתְהַוּוּ. […] וְנִמְצָא, שֶׁכָּל מַחֲלֹקֶת שֶׁיֵּשׁ בֵּין אִישׁ יִשְׂרָאֵל לַחֲבֵרוֹ, בֵּין קִבּוּץ לַחֲבֵרוֹ, גַּם הִיא בּוֹנָה עוֹלָמוֹת, וְכֵיוָן שֶׁהַכּל הוּא שִׁכְלוּל וּבִנְיָן, אֵין צרֶךְ לְדַבֵּר מְרוֹרוֹת, כִּי-אִם לְהוֹדִיעַ אֶת הַגּדֶל שֶׁשְּׁנֵי הַצְּדָדִים עוֹשִׂים, וְשֶׁהֵם יַחַד מְשַׁכְלְלִים בִּנְיַן עֲדֵי עַד, וּמְתַקְּנִים אֶת הָעוֹלָם, וְאָז לְפִי הִתְרַחֲבוּת הַיְדִיעָה תִּגְדַּל הָאַהֲבָה, כְּפִי הָעֵרֶךְ שֶׁל גְּדֻלַּת הַשִּׂנְאָה, וְיִגְדַּל הַחִבּוּר לְפִי הָעֵרֶךְ שֶׁל גְּדֻלַּת הַפֵּרוּד (אורות ישראל / פרק ד / ו)
כשמתברר ששנאת החינם הבאה לידי ביטוי במחלוקות העזות, מכוננת את השלום – האמת הכוללת והעשירה, מרובת הפנים והגוונים, היא מתהפכת לאהבת חינם של רעים השקודים יחדיו בבקשת האמת והשלום, התיקון והשכלול של העולם.
כל מה שהבאתי עד כה, היה מכוון לבוא אל הדברים הבאים, שהם בעיני לב המהפכה!
אֶת וָהֵב בְּסוּפָה – אהבה, סוּפָה, אהבה
אַשְׁרֵי הַגֶּבֶר אֲשֶׁר מִלֵּא אֶת אַשְׁפָּתוֹ מֵהֶם לֹא יֵבֹשׁוּ כִּי יְדַבְּרוּ אֶת אוֹיְבִים בַּשָּׁער (תהלים קכז ה). מאי את אויבים בשער אמר רבי חייא בר אבא: אפילו האב ובנו הרב ותלמידו שעוסקין בתורה בשער [בית מדרש] אחד, נעשים אויבים זה את זה, ואינם זזים משם, עד שנעשים אוהבים זה את זה, שנאמר: עַל כֵּן יֵאָמַר בְּסֵפֶר מִלְחֲמֹת יְדֹוָד אֶת וָהֵב בְּסוּפָה וְאֶת הַנְּחָלִים אַרְנוֹן: (במדבר כא יד), אל תקרי בסופה אלא בסופה. (קידושין דף ל/ב)
זהו אחד ממאמרי חז”ל הידועים והאהובים ביותר על לומדי התורה. הוא מתאר את הלימוד כמלחמה עזה ומרה, שראשיתה באהבה וכך גם סופה. האב ובנו, הרב ותלמידו, האהובים והנעימים, ברגע שהם פותחים את ספרי הגמרא ומתחילים ללמוד, נהיים לאויבים מרים זה לזה, הלימוד מתנהל ביניהם כמלחמה ומאבק, בקול ענות גבורה, בברקים ורעמים. אבל אל חשש, משמסתיים הלימוד, הם מתחבקים ומתנשקים ושבים להיות אוהבים ואהובים. בכך מתברר שהאש והגופרית ששפכו זה על זה במהלך הלימוד העז, היו רק ביטוי לבקשת אמת בלתי מתפשרת שאינה נושאת פנים לאיש ואינה מסתפקת בפחות מבירור ביקורתי נוקב וחודר.
אכן היה זה מאמר מלבב, עד שבא הראי”ה קוק והשבית את השמחה…
כל הכעסנות שבעולם הבאה מצד הדרכה, במוסר, באמונה, בדעות ובמעשים, וכל החסרונות המוכרחים שאי-הסבלנות והקנאות עושה בעולם, אע”פ שהרבה חלקים מהם הם מלאים קדושה גדולה, ובאים גם כן מחסידות חשובה וטהרת לבב, מ”מ אין זה מונע מלהתחשב עם הצד החסרוני שבהם. וסוף כל סוף הדבר מוכרח להיות מתוקן, וכל המבוקש של הקדושה היותר עליונה יבא לעולם בדרך שלום, והדרכה מלאה נחת שלוה וכבוד. שורש כל זה הוא חטא מי מריבה, וכעסו של משה, אמירת שמעו נא המורים, שהביאה הכאת הסלע, במקום שהיה ראוי להיות הרצון והפיוס והדבור. ובתוכן ההופעה של הדרכה של אמונה ושל דיוקי תורה נתערב בשביל כך כח הקפדנות. עד שהאב ובנו, הרב ותלמידו, שהם יושבים בשער אחד ועוסקים בתורה, נעשים כאויבים זה לזה, ואם שמכל מקום את והב בסופה כתיב, ואהבה בסופה, אבל אין הרושם של האיבה הארעית הולך לגמרי בלא שום הפסד.
החידוש הגדול של הרב מצוי בהבחנה הפסיכולוגית הפשוטה (במיוחד לאחר שהוא עשה אותה…): עם כל הכבוד להתחלה ולסוף הנלבבים, ‘אין הרושם של האיבה הארעית הולך לגמרי בלא שום הפסד’. איבה, אלימות, כעס וקשיות וכיו”ב גם כשהן מוצדקות, גם כשהן מתודולוגיות ואף כשהן באות מקדושה וחסידות, מותירות את רישומן בנפש. כשרשמים מרירים ועכורים אלה הולכים ומצטברים במשך הביוגרפיה של היחיד והעם, הם הופכים לא רק למועקה, אלא למנגנון הרס פנימי. הן הופכות מ’חבלי שווא’ ל’עבות העגלה’…[1] יתר על כן הרב מצביע על חטא הכעס של משה במי מריבה, כשורש הכעסנות, אי הסבלנות והקנאות שבעולם ובבית המדרש עד כה. עונשו של משה, שלא להיכנס לארץ ישראל, אינו ‘עונש’ במובן של סנקציה, אלא ביטוי חריף ונחרץ לאי התאמת הנהגה פוליטית ורוחנית כזו בעם ישראל בכלל ובארץ ישראל בפרט.
תורת חסד היא תורה דלעילא, תורת הסוד, המתגלה לישרים על פי אליהו ביסודה. בהתבסמו כבר, והרי הוא מוכן לשליחותו לבשר שלום, לעשות שלום בעולם, ולהשוות את המחלוקת, לקרב ולא לרחק. והוא בעצמו תוכן פתיחת הפה של משה רבנו, שישוב לדבר אל הסלע במקום ההכאה שעברה, וגילויה של תורת חסד בהתפרשה ברחבה, על ידי תלמידי חכמים בדורות האחרונים, אינון דאתיין מסיטריה דמשה [אלה שבאים מצידו של משה], ועל ידה יוחל אור של סוכת שלום להיות הולך ונפרש על ישראל, ועל ירושלים, ועל כל המון לאומים, אשר יבוא מרחוק, מאפסי ארץ לשם ד’ צבאות אלהי ישראל, המלך שהשלום שלו.
אליהו, הגואל האחרון שיבוא לבשר שלום, להשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם, הוא הנותן פתחון פה למשה. אור חדש על ציון יאיר – ‘תורת ארץ ישראל’ תגיה את מחשכי תורת חו”ל. תורה דלעילא, תורת הסוד והחסד, תמתק את הדין של תורת חו”ל. בארץ ישראל, יחליף הסוד את הנגלה, החסד את הדין, הדיבור את ה’הכאה’, הנועם את החבלה, הנוחות את המרורים.
וכל אותו העומק והדיוק, אותה אש הנשמה, אשר יצאה להאיר ולחמם על ידי כחה של הצטרפות ריתחא דאורייתא [כעס התורה], של הלא כה דברי כאש נאם ד’, יצא אל הפעל אחרי שכבר שמשו כל אלה התוצאות הטובות, שיצאו מזה הדרך ונסתגלו באומה בעומק נשמתה, וכבר סבלה היא וכל העולם כולו הרבה מרתיחת אש קודש זו, יבא באחרית הימים, ביתר שאת על ידי התפשטותה של גבורה רוחנית עליונה מלאה עדינות של שלום ושלוות השקט, ודבר שלום לגוים, והוכיח במישור לענווי ארץ. ונצוץ אור שלום זה הולך הוא, ומוכרח לבוא, ביחד עם אותו הניצוץ של קץ המגולה, אשר לשיבת ציון ובנינה. (שמונה קבצים / קובץ ג / ט. אורות הקודש ד’ עמ’ תק ט)
הרב מסיים בהתייחסות לספק ולקושייה המתבקשת: האם לא נשלם מחיר כבד מידי על המהפכה? האם לא נאבד בכך את העומק והנוקבות של הבירור? האם לא נפסיד בכך את ההעפלה לגבהים חדשים שתמיד התרחשה מתוך מחלוקות מרות? למשל מחלוקת הגר”א על החסידות ועוד ועוד. תשובתו היא חד משמעית: תם עידן המלחמה, האיבה, חוסר הסבלנות, הכעס והקנאות, על דובשו ועל עוקצו. בזכותו (ולמרות נזקיו) התבגרנו ואנו מוכנים לסגל גבורה רוחנית עליונה מלאה עדינות של שלום ושלוות השקט.
מעניין להיווכח שבצעירותו, בחו”ל, הראי”ה לא רק התלבב עד מאוד על מאמר חז”ל זה ועל אופן הלימוד המתואר בו, אלא חידד את המסר שלו והפך אותו לדווקאי! אין צורך לומר שאת הפגם שנחשף לעינו בתקופה מאוחרת יותר, בארץ ישראל, הוא לא ראה!
[…] והנה, עיקר השלום ניכר על ידי קטטה שמתחילה, כמו שיתרון האור מתוך החושך, ועל ידי מה שאב ובנו רב ותלמידו שנעשים אויבים במלחמתה של תורה, על ידי כן נתחזק אהבה, ‘את והב בסופה’ (במדבר כא, יד. קידושין ל, ב). והנה, ענין האהבה אחדות הלב, וכאילו לב אחד להם. ותלמידי חכמים שבבבל שונאים זה את זה (פסחים קיג, ב), והיינו על ידי פלפול ושנאת אויבים בשער, ואחר כך נעשים אוהבים, והאהבה קיימת יותר מאלו לא הייתה קטטה מעולם, שאפשר שעל ידי איזה שינוי רצון תיפרד, אבל האהבה ואחדות שבא אחרי מחלוקת שהיא לשם שמים, מתקיימת. (מציאות קטן / רפה)דומני שזוהי דוגמא ‘חיה’ למעבר מתורת חו”ל לתורת א”י שהראי”ה עצמו זכה לו. בהמשך, הוא אף ניסח את בשורת השלום כחזון וכציווי:
מבין המצרים נגאל עם, ע״י מורים חמושים בגבורה רוחנית שאינם צריכים למקל חובלים. (מגד ירחים לחודש תמוז)
וכל אלו הדברים, איך יהיו?
שורשה וראשיתה של מהפכה זו תהיה במהפכה תודעתית עמוקה של היחיד והחברה שתהפוך בהדרגה ל’מובן מאליו’ פסיכולוגי וסוציולוגי ואף תרבותי כולל. מהפכה זו תהיה בת שני שלבים עיקריים: 1. תיאורטית ואידיאולוגית 2. מנטלית וקיומית.
השלב הראשון של המהפכה יהיה השלב הלימודי, חידוד והפנמת האמת הידועה זה מכבר. שהאמת היא ‘השלם’ והיא נחלתו הבלעדית של ה’מושלם’ ב”ה. שנחלת האדם הלא מושלם אך ה’משתלם’, היא האמת החלקית ההוכלת ו’משתלמת’, ההולכת וגדלה, אך לעולם לא תהיה שלמה. ההודאה על ‘האמת של חלקיות האמת’ שבכל השקפת עולם ותפיסת חיים של כל אדם וכל קבוצה, היא תנאי הכרחי. יש אמת בכל דעה, אבל היא אמת חלקית. כל דעה היא חלקית, אך יש בה מן האמת. עיקר ההפנמה ביחס לדעה של ‘האחר’, תהיה, שיש בה אמת. עיקר ההפנמה ביחס לדעה האישית והקבוצתית שלי תהיה, שהיא חלקית. כשנפסיק לפחד להודות בכך, נזכה גם לראות את הברכה שבכך, ולהודות גם על הטוב.
השלב השני, המעשי הפסיכולוגי של המהפכה יהיה לימוד ותרגול של יחידים וקבוצות, בגנים ובבתי הספר, בבתי המדרש ובאקדמיה, במקומות העבודה במגזר הפרטי והציבורי ובכל מקום בו נמצאים ופועלים אנשים יחדיו. זה יהיה תרגול של האפשרות של צמיחה והתפתחות, לא בדרך הישנה והבדוקה של סתירות ומאבקים, קונפליקטים ומלחמות, בין אדם וקבוצה לעצמם ולזולתם, אלא בדרך של שיח קשוב ואוהד לכל הקולות שבתוכם ומחוצה להם. זה יהיה חלק מובנה של תוכנית העבודה ולוח הזמנים הקבוע. ושוב אדגיש: לא מדובר על אסטרטגיה של הרדדה ושיטוח, הכחשה הדחקה וכו’ של הצדדים והכוחות השונים והמנוגדים שבכל יחיד וקבוצה, ובינם לסביבתם, לשם שלווה ופיוס, אלא ביכולת להחליף את המאבק בשיח, את הוויכוח בדיאלוג, את ההתנצחות בלימוד משותף בחברותא.
המהפכה האישית והקבוצתית, העיונית והפרקטית הזו, היא המפתח למהפכה ברשות הרבים החברתית, המקצועית, התרבותית ואפילו הפוליטית. כאן אחדד ואומר שאני קורא ‘בית המדרש’ לכל מקום שבו תתחולל המהפכה הזו ולאו דווקא לבית המדרש במתכונתו הדתית הישיבתית. איזה ‘בית מדרש’ יזכה איפה להיות הנחשון של קריעת ים סוף זאת?
[1] הסוגייה הידועה ‘תנורו של עכנאי’ שהקשרה הוא ‘אונאת דברים’ (החמורה מ’אונאת ממון’), מביאה לידי ביטוי את הנזקים הקשים (הנידוי, הפגיעה, העלבון, האיבה, הקללה והמוות) של מחלוקת חריפה גם כשהיא לשם שמיים ואף על פי שהיא מחלוקת מכוננת.
מסכים עם הכל. אבל הערה אחת…
במעבר בין תורת חו”ל לתורת ארץ ישראל, במעבר חזרה לארץ ישראל יעקב חוזר לבדו. לא ברור בדיוק למה. חוזר ומוצא את עצמו במלחמה עם המלאך. מלחמה שהוא לא ביקש. מלחמה שממנה הוא יוצא עם ברכה ושם חדש. מלחמה שאולי בעקבות הניצחון שלה הוא זוכה שעשיו מפנה לו את הדרך עד בואו שעיר ללא מאבק.
יעקב כבר בא בתפיסה של שלום כאופציה ראשונה [מתוך שלוש כידוע], וכבר מעביר את כל רכושו לצד הארץ. אבל הפכים הקטנים מושכים אותו חזרה. אולי לפני שמתקדמים צריך מה לא סגרנו במקום ממנו באנו. בתורה עליה גדלנו. מה נשאר פתוח בתורה שעליה גדלנו ואותה אנחנו עוזבים אולי לא בצורה חלקה. פנינו לשלום, אבל מה אנחנו משאירים מאחור? אולי בשביל למצוא את השלום בבית המדרש הבא אנחנו חייבים קודם לסגור דברים בעבר. זה יכול לפתוח מלחמות שאנחנו נרתעים מהם. מלחמות שברחנו מהם למקום אחר, שאולי כבר מאסנו בהם והחלטנו לחזור לארץ לחפש שלום. אבל את הברכה האמיתית, את תורת ארץ ישראל נקבל רק אחרי שנפנה לאחור בלי פחד, אולי לבד, בלי קהל התומכים, ואז כשיעלה השחר, כשהמציאות תתחיל להתבהר, נקבל ברכה לפעול [גם אחרי הנצחון אין לצפות לברכה שתבוא מאליה, נצטרך לסחוט אותה].
כולנו יצאנו מתורה גלותית כזו או אחרת וחיפשנו את תורת ארץ ישראל. יש לנו כבר תובנות חדשות על איך צריך להראות העתיד ואנחנו בדרך לשם, לבית המדרש האידאלי. אבל זה עדין יעקב. זה עדין מתוך מלחמה עם העבר, מלחמה שלא תיגמר עד שלא נפחד להתמודד אתה ישירות. עד עלות השחר. אז אולי נפסיק לעקב אחרי המציאות וללמוד. לעקב אחרי התנועות החילוניות בכל דבר, בהשכלה, בציונות, בשחרור האשה…. נקבל את הרוח מתוך הרוח העשיווית ונפנה אותה לתוך מחננו וכשהם כבר יאבדו את הרוח מההתיישבות או מלהיות קצין אנחנו נכבוש את המעוזים הנטושים. נתהדר בנוצות שכבר איבדו את זוהרן ויסתכלו עלינו מבחוץ במבט פטאתי משהו. אז אולי נוכל להוביל מהלך אחר. ישראלי אבל מתוך המקורות.
שלום אסף!
כנראה שלא הסברתי את עצמי מספיק טוב.
המאמר לא מדבר על השלום כחזון אחרית הימים של הנביאים, כיעד שאליו אנו שואפים. זה ברור פעמיים: 1. לזה כולנו שואפים 2. זה כנראה לא יהיה היום וגם לא מחר ואפילו לא מחרתיים.
במאמר דברתי על הדרך, הדרך לשלום, שהיא זו שצריכה להשתנות. עד כה לחמנו נגד המלחמות ולמען השלום. מכאן ואילך אנו קרויים לדאוג לכך שגם הדרך, האמצעי, יהיו של שלום ולא רק המטרה האחרונה. שטעם העץ יהיה שלומי ולא רק טעם הפרי.
ואדגיש – יש המון מחלוקות ובירורים שיש לעשות והרב קוק לא קרא לברוח מהם אלא לנהל אותם כמו זוג ותיק, למה ותיק, זקן… מתוך אהבה וכבוד, בנחת ובשלוה שאינם גורעים כהוא זה מנוקבות הבירור חריפות הויכוח וקוטביות המחלוקת…
מקוה שהברתי את כוונתי אך אם עדיין טענתך בעינה עומדתף הבה נלחם…
שלום שלום
אני מבינה שאתה אומר שבכל שיטה זרם והשקפה יש מן האמת. שעל כן ראוי לכל אדם ומחנה להקשיב ללמוד ולהשתכלל מההשקפות השונות וכל זאת מתוך אהבה ואחווה ושלום ורעות בפתיחות מלאה ומתוך כבוד אמיתי. וגם, שיש מקום תחת השמש אפילו לשיטות המצומצמות והדלות. שיש מן האמת המתחדשת בטובה בכל יום בכל ההשקפות השונות שהולכות ומתבררות בין אם ברצונן או שלא ברצונן. עד כאן הכל טוב.
הקושי שלי הוא שאני שומעת בבית המדרש שבכל זאת, ‘יש נכון ויש נכון עוד יותר’, יש שיטה האוחזת ברגלי הסולם ויש שיטה הניצבת בראשו, כל השיטות בתהליך של בירור וצמיחה אבל יש שיטה כוללת יותר וקרובה יותר אל האמת. יש שיטה הסבורה שהיא אוחזת בחלק קצת יותר מקיף של האמת (האמת המתבררת) ושיטה אחרת המצומצמת ביחס אליה. אמנם כולן אחוזות באמת, אך כבסולם. ועל כן עם ההקשבה וההפריה ההדדית (הלוואי שנזכה) יש מידה של פטרונות בבירור.
המשל של דו שיח של זוג ותיק אוהב שלו ונינוח, איננו הולם עבורי את הנמשל – האופי והטון של מאבקים רעיוניים בין זרמים. משהו עם הרבה יותר תופים יתאים יותר. לכאורה קשובים לכל, אך בעומק יש איזה ‘שלא עשנו כגויי הארצות ולא שמנו כמשפחות האדמה שהם …’ גם ביחס למחנות המתאבקים בעמנו. כאשר האחר הוא במידת מה ”הבל וריק מתפלל לאל לא יושיע” (במשך שנים המשפט הזה עשה לי צמרמורת, ראיתי לנגד עיני את הטיבטיים בדרמסלה ולא יכולתי לומר שהם מתפללים להבל), לא יכול להתפתח שיח מתוך כבוד ושלום.
כאשר מחנה אחד סבור שהוא אוחז ב’אמת’ גבוהה יותר, הוא פחות קשוב ומתחדש, ויותר מרצה ומנסה להשפיע את אורו על העולם. כאשר שיטה אחת משוכנעת בעומק ליבה שיש לה קצת יותר מה להשמיע מאשר לשמוע, היא אינה קשובה באמת לקולות האחרים.
גם בהידברות בין קבוצות בעמנו המופלא (הידברות שלצערי הולכת ודועכת), אני חשה לא אחת שבעלי עגלה אחת מתייחסים בפטרונות את בעלי העגלה הנוסעת לצידם. וכאשר יש גרגר התנשאות או פטרונות על האמת, מיד השלום מסתלק והשיח דומה יותר למתאבקים בזירה.
השאלה שלי: האם אינך חש שיש (לנו) לך טיפ טיפה יותר מן ה”אמת המתבררת” בידך? האם אתה חש קשוב באמת ללא מידת מה של פטרונות? אשמח ללמוד איך מצד אחד האדם נוקט עמדה בחייו ומצד שני מתייחס אל האחר בפתיחות, קבלה והערכה מלאה?
נעמה
נעמה
שלום נעמה
תודה על דברייך המעוררים לחשיבה והרגשה מדויקת יותר.
הערת הקדמה – בדברי אני מתייחס בעיקר ל’אמת’ במרחב של ה’רצוי’, הרוח, הערכים, הדעות והאמונות, ולא במרחב של ה’מצוי’, העובדות והנתונים. כלול בדברי גם המרחב האתי והפוליטי שהוא מרחב ביניים.
אחלק את תשובתי לשנים: 1. תשובה כללית לשאלת האפשרות של חפות מפטרונות וכו’ 2. תשובה אישית, כלומר איפה אני בסיפור הזה.
1. תשובתי הכללית – לדעתי יש אפשרות של שיח ללא תחושת עליונות ופטרונות בהינתן אחד או יותר מהדברים הבאים:
א. כשלא חושבים ש’האמת שלי / שלנו’, כללית וגבוהה יותר משל האחרים.
זה יכול לבוא
1. מתוך התבוננות וענווה פשוטה, של מי שאינו חווה יתרון וגם לא חש מתוסכל מכך. מי אמר שההצדקה היחידה לקיומי והמוטיבציה לפעילותי היא וודאותי בכך שאני הכי חשוב, המרכז, ההולך בראש.
2. מתוך ההכרה בכך שאין לנו כלים למדוד את ה’אמת’ ולכן תחושתי הטבעית הסובייקטיבית בדבר עדיפות האמת שלי (שהרי אם לא כן לא הייתי בוחר בה ונאמן לה), אינה ראיה לעדיפותה (אין אדם לומד אלא במקום שלבו חפץ / עשה לך רב / חן מקום על יושביו וכיו”ב) ה’אובייקטיבית’ אלא לכך שהיא עדיפה בעיני ועבורי.
ב. כשמבינים שהגם שלאמת שלי יש יתרון מסוים, כך גם לאמתות האחרות. לכל אחת חוזקה מסוימת. פן מסוים מפותח יותר (ולעומת זאת צדדים חלשים או לא מטופלים) ולכן אין כאן משמעות לפחות ויותר. האחד הוא גאון של חסדה השני גאון של תפלה והשלישי גאון של תורה והעולם עומד על התורה על העבודה ועל גמי”ח.
ג. כשמבינים ובעיקר מפנימים שהאמת הכי שלמה האפשרית בכל רגע נתון, היא זו המצטרפת ממירב הפרספקטיבות (ת”ח מרבים שלום בעולם). אם תחסר גם פיסת האמת הקטנה ביותר, לא תיכון התמונה השלמה. כל חלק אמת הכרחי כדי להשלים את הפאזל ובכך כל החלקים שווים בכך שהם ‘הכי הכי’.
ד. כשהסיפור הוא ‘סיפור אהבה’ ולא שותפות ‘כלכלית’ כזאת או אחרת. בני זוג שאוהבים לא עסוקים בלברר מי מרוויח יותר, מי עובד קשה יותר, מי משקיע יותר וכיו”ב. מה זה משנה מי מביא אתו אל הקופה המשפחתית יותר? ברגע שזה מה שהם עושים, זה כבר לא סיפור אהבה אלא שותפות תחרותית הגולשת בקלי קלות לשנאה וקנאה.
ה. לכל אמת יש נגזרת אינסטרומנטלית, פונקציונלית. במישור הזה יש מקום לשיח נחרץ של ‘אמת’ ושקר’, ‘טוב’ ורע’. בוודאי שצריך להיות רציונליים וריאליים ולמנות לתפקידים השונים את מי שמוכן אליהם יותר. יתכן שיהודי פשוט הוא ‘למ”ד ווא”ניק’ אבל לא נמנה אותו לרב הראשי.
2. תשובתי האישית – וברמה האישית שאני באמת פשוט לא מבין את הקטע הזה של להיות וודאי שהאמת כולה (טוב, רובה, או חלקה הגדול ביותר והראוי להיות מרכזי ומוביל). החיים הם מסתורין כל כך גדול שממש משונה בעיני הוודאות הזאת היודעת את סוד שקלול האמת והטוב. אבל אני בהחלט לוקח בחשבון שזה תולדת היותי אגנוסטיקן, ספקן, ‘חנון’ רוחני, אקסיסטנציאליסט וכיו”ב.
לכן טענתי אינה על התחושה הטבעית שהאמת אתי, המבוססת על חשיבה ולמידה והמגובה בהתמסרות לדרך אמת וחיים מסוימת, אלא על גילוייה הנגטיביים השכליים והרגשיים ובעיקר על הניגון הצורם שלה. נניח שאתה צודק מר ‘אמת כללית יותר’, אם כן אתה ‘לב באיברים’ ויש לך אחריות על כל איברי הגוף, הזקוקים לחיות שבך. ניגונה של האחריות הזו הוא ניגון של ענווה ולא של כעס, ההתנשאות והבוז, אחרת אין זו מידת ישראל הממעטים עצמם אל מול כל גדולה הנשפעת להם, אין זו מידתה של כנסת ישראל ד’לית לה מגרמא כלום’ ואת כל מה שהיא מקבלת היא ממשיכה הלאה ואינה מחזיקה טובה לעצמה. יתר על כן כיוון שאתה לא באמת ‘מר אמת’ כדאי שתפתח לב ותטה אוזן לדברי החולקים עליך. בכל מקרה תצא מזה נשכר.
אני כלשעצמי מלא התפעמות והתפעלות מכל היתרונות שאני מזהה בכל אדם ובכל מחנה ולעומת זאת, אודה ולא אבוש שחטאתי – חסרונותי הם לנגדי תמיד והם מספקים לי די והותר חומר למחשבה והתמודדות.
כל טוב
חיים
חיים שלום
קולם של תלמידי החכמים המרבים שלום בעולם אינו נשמע, ואם נשמע הרי הוא כקול ענות חלושה אל מול המציאות הסוערת והגועשת המתרחשת לנגד עניינו, ואין לדעת מה ילד יום, איזה הפתעה יביא עמו. הינו כחולמים אל מול המחלה האוטואומונית שהמדינה נמצאת בה, כל המערכות האמורות לאפשר חיים תקינים, להפריח את החיים (ממשלה, משפט, משטרה,בחירות, תקשורת, הזכות להפגין, התפילה, תלמוד תורה, חופש הדיבור, ועוד ועוד) לוחמות אחת בשניה וגרוע יותר בגוף המדינה עצמה,
הקולות המרפאים, המפייסים, המאחדים, החכמים, הנעימים, הרוצים להרבות שלום, נרמסים תחת שאגות ההמון בכיכרות העיר והרשתות וחברתיות. לא ארבה במילים ולא לקטרג באתי,
רק נראה לי שלא חידשתי כלום בתאור המצב, לאור זאת כל הכבוד על ניסיון הזעקה השקטה שלך במאמר זה, אך לעניות דעתי גם הוא קול חלוש אל מול המתרחש….
באהבה אופיר
שלום אופיר!
טוב לשמוע ממך.
אתה מדייק לגמרי בתיאור המצוי ואני לא באתי אלא להשמיע את הרצוי אע”פ שאני יודע שמעטים (וחלשים) המקשיבים ורובם לא זקוקים ל’חידוש’ שלי. אלה שאליהם מכוונים הדברים, כלל לא רואים ולא שומעים ולא מקשיבים ואם במקרה, כן, הם רואים בכך נאיביות לא ריאלית. אכן המרץ והמוטיבציה שלי להשמיע את קולי הולכים ומתפוגגים, אני במלחמת מאסף עם הייאוש ובאמת איני יודע מה ילד יום. יחד עם זאת גם לשתוק קשה לעתים… מי יתן שנופתע ונזכה לומר שוב הלל על ש’נתת גיבורים ביד חלשים’… בקיצור נמשיך לצפות לישועה קרובה!